Blogging with Common Sense

Sfaturi pentru a promova Examenul de conducere auto

Iată câteva sfaturi pentru cei care vor să promoveze examenul de conducere auto.

  • Școala de șoferi

Primul pas este să te înscrii la o școală de șoferi autorizată. Condiția este să ai minim 18 ani împliniți dar poți să începi școala de șoferi cu cel mult 3 luni înainte de majorat și să nu fi fost condamnat pentru infracțiunile prevăzute la Art.24 din O.U.G. 195/2002.

Aveți grijă ce școală și ce instructor vă alegeți. Interesați-vă din timp ce mașini au în dotare, contează mult să alegi o mașină bine întreținută căreia nu-i moare motorul foarte ușor. Evitați Daciile vechi, mai ales cele pe GPL.

Nu mergeți pe ideea că oricum nu vă învață nimic instructorul și că veți învăța să conduceți după ce luați carnetul, până acolo este drum lung și anevoios.

Există pe internet liste cu promovabilitatea școlilor și a instructorilor, este un argument în plus când decideți unde veți învăța să conduceți.

permis

Specimen Permis de Conducere via wikipedia

  • Dosarul pentru examen în 2017

Pentru a te înscrie la școala de șoferi nu ai nevoie decât de buletin. Prețurile variază, estimativ, costul școlii începe de la 850 Ron la care se adaugă 50 Ron pentru rezervarea mașinii în ziua de examen plus 150 Ron pentru Avizul medical și cel psihologic, în total se ajunge în jurul sumei de 1.000 Ron.

Acte necesare pentru dosarul de la examen:

– Cerere de înscriere la examen – se obține de la școala de șoferi.
– Fișă școlarizare dactilografiată – se obține de la școala de șoferi.
– Cazier judiciar cu mențiunea ‘Examen auto’ (valabil 6 luni).
– Avizul psihologic (valabil 1 an) – se obține de la cabinete de psihologie autorizate de Colegiul Psihologilor din România.
– Avizul medical (valabil 1 an) – se obține de la policlinici autorizate de Direcția de Sănătate Publică (Medic de familie).
– Copie BI sau CI.
– Copie după diploma de bacalaureat/licență.
– Taxa permis auto : 68 lei.

  • Școala

După înscriere, vei urma un curs de legislație rutieră care durează aproximativ 5 zile (în total sunt 24 ore) apoi poți începe cele 15 ședințe de condus (30 ore) după care te poți prezenta la examenul teoretic.

În concluzie, poți termina școala de șoferi după cel puțin 30 de zile de la ziua înscrierii.

În mod normal, prezența la cursul de legislație rutieră este obligatorie dar depinde de școală, părerea mea e să mergeți la curs pentru că veți învăța mult mai ușor noțiunile teoretice.

Există mai multe cărți cu legislație rutieră dar atenție, unele au chestionare cu răspunsuri greșite. Eu unul am învățat teoria din cartea Legislatia Rutiera 2016 – Anton Pavel, am găsit și formatul PDF astfel l-am putut citi pe telefon sau tabletă – link de download: scribd.com sau aici. Cartea PDF conține 30 de pagini rezumat cu tot ceea ce trebuie sa știți ca să promovați examenul teoretic: Legislația Rutieră: Semnalizarea rutieră, Reguli de circulație, Manevre, Obligații și Interdicții, Infracțiuni, Contravenții, Măsuri tehnico-administrative, Măsuri de prim ajutor dar și detalii despre cursul practic.

Sfatul meu este sa nu pierdeți timpul citind cărți stufoase, mai bine folosiți acest timp învățând teoria din cartea PDF de mai sus și realizați cât mai multe teste.

Examenul teoretic se bazează pe Legea nr. 203/2012 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice ce a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 760, din 12 noiembrie 2012 – link .

Dacă vă plictisiți de teste și învățat teorie recomand Cursul de legislație rutieră de pe youtube.com/scoalapeinternet.

Nu este un examen foarte greu dar sunt multe întrebări capcană, unele au mai mult de un răspuns corect așa că vă recomand să faceți cât mai multe teste grilă. Aveți șanse minime sa luați examenul dacă ați memorat teoria dar nu ați făcut teste suficiente. Am citit că ar fi un total de 1.500 de întrebări, deci faceți un calcul cât timp vă ia să treceți prin toate.

  • Cursul practic

Este cea mai importantă etapă de când începeți Școala auto. Înainte de a începe conducerea, vă recomand să vă informați, cel puțin teoretic, despre cum se conduce o mașină: cum se pornește, cum se semnalizează, ce rol are ambreiajul, cum și când se schimbă vitezele, când trebuie să cedez trecerea, astfel veți fi mai relaxat în timpul orelor de condus. Pentru asta vă recomand să citiți Cursul practic din Legislatia Rutiera 2016 – Anton Pavel și să urmăriți Lecţiile video de conducere auto.

Când conduceți în timpul cursului practic trebuie să fiți relaxat, în caz că sunt probleme instructorul vă va instrui ce să faceți și poate chiar frâna în locul vostru, având dublă comandă.

Puteți conduce pe drumurile publice doar în prezența instructorului autorizat dar și în zonele special amenajate (poligon auto) unde puteți conduce mașina unui prieten.

Contează mult să vă așezați bine scaunul și să puteți apăsa lejer pe ambreiaj, unii instructori recomandă ca la pornire să ridicați piciorului din podea dar e mai simplu dacă rămâne călcâiul rezemat de podea și să ridicați ușor doar vârful piciorului, așa aveți o mișcare mai precisă iar la examen nu o să vă tremure piciorul pe ambreiaj.

  • Pregătire examen teoretic – Sala

Pentru categoria B, testul de la proba teoretică conține 26 de întrebări de tip grilă, iar timpul de soluționare este de 30 de minute. Pentru a promova examenul, trebuie să răspundeți corect la cel puțin 22. Testul de examen este precedat de 3 întrebări de acomodare. Fiecare întrebare poate conține unul sau mai multe răspunsuri corecte iar atunci când răspundeți, puteți răspunde la fiecare întrebare afișată, în ordinea apariției acestor întrebări sau puteți amâna răspunsurile, revenind ulterior asupra lor.

La examen, dacă nu sunteți sigur pe un răspuns, folosiți opțiunea de a-l amâna, așa veți răspunde la sfârșit când poate aveți deja 22 de puncte și sunteți mai relaxat.

Testele cuprind noțiuni generale referitoare la regulile de circulație dar și noțiuni elementare de mecanică, prim-ajutor sau conduită preventivă și conduită ecologică.

În momentul examinării, fiecărui candidat îi este alocat un Cod de bare pe baza căruia candidatul poate accesa aplicația informatică DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor).

De asemenea, este important de reținut că, la finalul examinării, veți ști deja dacă ați luat sau nu, pentru că sistemul informatic generează un paragraf care cuprinde rezultatul final și calificativul Admis sau Respins.

1

Exemplu întrebare examen teoretic

Pentru a vă familiariza cu întrebările din examen puteți începe testele gratuite de pe drpciv.ro – secțiunea ‘Testare examen online‘ dar aici aveți doar un mic set de întrebări.

Eu am urmat chestionarele online de pe site-ul e-drpciv.ro începând cu ‘Mediul de învățare‘ și apoi cu secțiunea ‘Chestionarele auto‘. Aici găsiți întrebări exact ca cele de la examenul oficial, fiecare întrebare are și răspunsul corect plus unele explicații. Pentru a trece prin toate întrebările aveți nevoie de cel puțin o lună, așa că vă recomand să începeți să faceți teste înainte de a începe cursul practic de condus.

Recomand să începeți chestionarele după ce ați trecut de cel puțin 3 ori prin teorie adică prin Legislatie Rutiera 2016 – Anton Pavel.

După ce realizați mai multe teste vă recomand ca la cele la care greșiți să faceți print screen la ecran pentru a le revizui mai târziu și a le memora mai ușor. Eu am folosit programul Gadwin PrintScreen care salvează automat o porțiune de ecran când se apasă tasta Ctrl + PrtScr.

Ca să fiți sigur că veți lua examenul trebuie să realizați constant 25 – 26 de puncte.

Trebuie să mă repet, multe cărți au teste cu răspunsuri greșite, cel mai sigur e să folosiți testele de pe e-drpciv.ro, care are exact întrebările și imaginile de la examen, eu chiar am plătit 5 Euro pentru a avea acces la toate resursele, o sumă mică pentru a mă asigura că sunt pregătit pentru examen. Am început cu Mediul de învățare care are 1178  întrebări pe care l-am parcurs de 2 ori apoi am realizat chestionarele până am avut indicatorii de performanță pe verde făcând print screen la întrebările pe care le greșeam.

  • Examen teoretic – Sala

Înainte de a intra la examen vi se verifică dosarul și va trebui să faceți poza ce va fi afișată pe Carnetul de conducere.

Recomandarea mea e să veniți la examen odihniți, să aveți cu voi apă și mâncare pentru că în unele orașe se așteaptă la rând și câteva ore.

În cazul în care ați picat, vă puteți reprograma pentru susținerea probei teoretice după 15 zile.

Dacă ați fost Admis la examenul teoretic, vă puteți înscrie la examenul practic care din cauza aglomerației poate fi și la o lună, două după ce ați luat examenul teoretic.

  • Examen practic – Traseu

Traseul durează 30 minute, fiecare greșeală primește un număr de puncte de penalizare iar dacă se cumulează 21 puncte de penalizare atunci candidatul este respins.

În mașină se vor afla doar elevul examinat, examinatorul și un alt elev pe post de martor.

Examenul presupune parcurgerea unor trasee pe diferite categorii de drumuri, care să includă intersecții și joncțiuni, intersecții cu sens giratoriu, treceri la nivel cu calea ferată, stații de autobuz/tramvai, treceri de pietoni, urcarea rampelor, coborârea pantelor, zone circulate intens cu cel puțin două benzi pe sens, piețe aglomerate, zone cu șiruri de mașini parcate iar circulația poate fi reglementată prin semafoare, indicatoare și marcaje rutiere.
Examinatorului poate astfel sa aprecieze deprinderile și aptitudinile necesare pentru conducerea în siguranță a unui autovehicul.

În cazul candidaților pentru permisul de categoria B, la proba practică sunt supuse testării, printre altele:
– pregătirea și controlul autovehiculului din punctul de vedere al siguranței circulației (controlarea direcției și a vitezei, reglarea scaunelor și a oglinzilor, eliberarea frânei de ajutor etc.);
– manevrele speciale care trebuie testate în legătură cu siguranța circulației (mers înapoi, întoarcere, parcare etc.);
– comportamentul în trafic (abordarea curbelor, plecarea de pe loc, circularea pe drumuri în rampă/pantă, schimbarea direcției, depășirea altor vehicule etc.).

Înainte de a începe examenul, examinatorul va verifica dosarul și va completa anumite câmpuri. Veți fi întrebat care este numărul mașinii în care va aflați așa că e bine să îl memorați din timp.

Este important să studiați lista cu penalizarile pentru traseu: e-drpciv.ro/penalizare-traseu

vezi-toate-semnele-si-indicatoare-de-circulatie-2013-59491

Indicatoare rutiere via wikipedia

  • Sfaturi pentru Traseu

Ar fi bine să veniți odihnit la examen, să aveți cu voi apă și mâncare pentru că de obicei durează câteva ore până vă vine rândul la examen. În unele orașe examenul începe la ora 8 și se termină în jurul orei 14.

Examinatorul va nota dacă v-ați așezat corect: Scaunul, Oglinzile și v-ați montat centura de siguranță (rețineți termenul SOC = Scaun, Oglinzi, Centură), dacă v-ați uitat în bord la martori înainte de a pleca, dacă semnalizați și dacă v-ați asigurat înainte să plecați.

Cei mai mulți elevi pică examenul pentru că nu au acordat prioritate, dacă intervine examinatorul (pune frână sau vă pune mâna pe volan) atunci sunteți automat descalificați.

Pentru a fi admiși trebuie sa aveți o atitudine pozitivă, să fiți prevăzători, mare atenție înainte de a intra în intersecție, semnalizați și asigurați-vă, acordați prioritate mașinilor care au drept de trecere și mai ales pietonilor.

Sunt examinatori care consideră că trebuie să acordați prioritate oricărei persoane care se află în apropierea trecerii de pietoni pe când sunt alții care vor să acorzi prioritate doar dacă pietonul se află pe sensul tău de mers sau dacă se află pe bordura trecerii.

De asemenea nu uitați sa Opriți la indicatorul STOP (Oprire) în punctul de vizibilitate maximă fără a trece de colțul intersecției, chiar dacă nu trece nimeni pe drumul transversal.

Examenul presupune și efectuarea unei parcări și mersul cu spatele sau întoarcerea în 3 mișcări.

Candidații declarați Respins la proba practică pot fi programați pentru susținerea unei noi probe după o perioada de cel putin 15 zile, după ce promovează examenul teoretic sau dacă au dovada care atestă efectuarea a cel puțin șase ore suplimentare de pregătire practică într-o școală de conducători auto autorizată conform Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 97/2015.

În funcție de oraș, după 3-4 zile lucrătoare de când ați fost admis la Examenul practic veți primi permisul de conducere trimis prin posta-romana.ro sau, în unele zone, îl poți ridica de la Serviciul Public Regim Permise de Conducere.

Mult succes!

via avocatnet.roscoalaikarrus.rometropotam.ro.

Un răspuns

  1. rodica petrescu

    Multumesc pentru sfaturi, chiar imi doresc sa incep scoala de soferi dar cred ca cel mai bine este vara când orasul e mai liber.

    1 martie 2017 la 19:37

Lasă un comentariu