Blogging with Common Sense

c:geo – Geocaching for Android

c:geo – Geocaching for Android este o aplicație Open Source pentru platforma Android care oferă suport pentru platforma geocaching.com, fiind o alternativă pentru aplicația oficială care are mai multe limitări.

screenshot_20161212-190802

Bucureștiul pe c:geo – Geocaching for Android

  • Instalare și configurare

Mai întâi ai nevoie de cont valid pe geocaching.com după care se instalează aplicația c:geo de pe Google Play.

Se activează internetul pe telefon apoi Location și se selectează Menu (dreapta sus) > Settings > Services > Geocaching.com unde se adaugă userul și parola geocaching.com.

Pentru a viziona harta cu orașul unde vă aflați se alege: c:geo > Live map iar în partea dreapta sus poți alege tipul hărților Google: Map, OSM: Mapnik sau o hartă offline. Pentru a afișa informațiile în timp real se selectează Enable live din c:geo > Live map iar pentru a customiza informațiile afișate pe hartă se selectează c:geo > Live map > Map settings.

Dacă nu ați setat Home location-ul pe geocaching.com atunci inițial va fi afișată harta Parisului.

Pentru a afișa distanțele în Km nu în Mile se selectează: c:geo Menu > Settings > Appearance > Use Metric units.

1

via cgeo.org

  •  Vizualizare detaliile unui cache

Se selectează Live map apoi More details și prin slide spre stânga se afișează detaliile și hint-ul din partea de jos a paginii. Inițial hint-ul este criptat, pentru decriptare trebuie click pe text. În partea de jos a paginii, în paragraful Spoiler images, uneori sunt afișate imagini cu locația cache-ului.
După slide stânga se pot viziona comentariile utilizatorilor care au găsit cache-ul, importante pentru că pot dezvălui informații despre Ground Zero (GZ) adică locul unde este ascuns cache-ul.
Dacă ați activat Location, din pagina de detalii a unui cache se poate selecta busola din partea de sus a aplicației, astfel se afișează direcția și distanța până la cache. Există o abatere de 2-4 metri în funcție de performanțele telefonului și de semnalul GSM, de aceea verificați întâi hint-ul, imaginea Spoiler dar și proprietățile cache-ului din prima pagină (size, terrain, difficulty).

screenshot_20161216-183757

Detalii geocache

Dacă ați găsit un cache trebuie să notați în logbook username-ul de pe site-ul geocaching și data când l-ați descoperit după care trebuie să îl logați și pe site selectând meniul din pagina de detalii a cache-ului apoi Log Visit. Tot aici puteți adăuga o poză doveditoare după care se apasă pe butonul în formă de săgeată din partea de sus a paginii. Pentru a loga un cache fără a fi conectat la internet se selectează: c:geo Menu > Settings > Logging > Offline Logging.

  • Funcționare offline

c:geo are opțiunea de a folosi hărți offline, opțiune utilă mai ales când ești în roaming sau mergeți într-o zonă fără semnal GSM. Se pot folosi hărți mapsforge, bazate pe informațiile OpenStreetMap.

Din experiența mea, harta Open Street Map are mai multe detalii în comparație cu Google Maps conținând și unele trasee prin pădure.

Se accesează download.mapsforge.org/maps/v3/europe și se downloadează harta romania.map după care se alege c:geo > Menu (din dreapta sus) > Settings > Map și se selectează Directory with offline maps ca locație unde s-a copiat harta.

O altă opțiune de a downloada o hartă este folosind aplicația GCDroid – Geocaching apoi se alege Settings > tab-ul Maps > Download /Manage Maps unde se selectează tab-ul Download OSM < Europe < Romania.

Alte surse pentru hărți: openmaps.euandroidmaps.co.ukopenandromaps.org, gpsfreemaps.net,  locusvectormaps.com

5

via cgeo.org

  • Alte informații

Dacă aveți coordonatele unui cache se selectează c:geo > Go to, se introduc informațiile apoi se selectează busola din partea de sus a paginii.

c:geo suportă geocoordonate în formatul: N 51° 20’ 22.920” E 007° 01’ 49.200” sau 51.339700° 7.030333°, pentru conversie există gpscoordinates.eu.

Pentru a transfera detaliile unui cache din browserul de pe PC în aplicația c:geo se poate folosi pluginul send2cgeo.

O altă aplicație care funcționează împreună cu c:geo este GPS Status & Toolbox.

  • Cache Wherigo 

Pentru a rezolva un cache de tip Wherigo aveți nevoie de aplicația WhereYouGo care folosește cartușe Pocket PC Device de pe site-ul wherigo.com.

Până acum există 20 de cartușe wherigo pentru România.

screenshot_20161213-102553

Cartuș Wherigo

Mai multe detalii despre c:geo găsiți pe: http://www.cgeo.org/faq.html

Statistici despre geocaching găsiți pe project-gc.com

Alte informații despre geocaching: dunedenisip.wordpress.com

Articolul l-am publicat și pe site-ul geocaching-romania.ro

 

5 responses

  1. Pingback: Geocaching – Vanatoare de comori | I think therefore i blog

  2. Pingback: Cum să public un geocache | I think therefore i blog

  3. Pingback: Geocache din Tub Eppendorf | I think therefore i blog

  4. Pingback: Geocaching – Tips and Tricks | Geocaching România

  5. Pingback: Cum sa construiesc un Geocache | Geocaching România

Lasă un comentariu